Műgyanta

Egyszerű orgonit-készítési célokra tökéletesen megfelel a poliészter gyanta. Öntőgyanta/epoxi gyanta is jó, ami átlátszó, de ezek általában jóval drágábbak, kisebb a zsugorodási mértékük, viszont akkor jó, ha művészi darabokat akarunk készíteni szobai használatra, és fontos a kinézet.

Bármilyen poliészter gyanta jó, ha van benne paraffin, akkor a kész orgonit nem lesz olyan merev, ami olyan szempontból érdekes, ha tényleges felhasználáskor valahová dobni akarjuk, és a nem paraffinos fajtából lepattogzhatnak darabok, ha kemény felületnek ütközik. Különben teljesen mindegy, hogy paraffintartalmú vagy nem.

Viszont nagyon fontos, hogy olyan gyanta legyen, ami valamelyest összezsugorodik.

A poliészter gyanták a térhálósodás során összezsugorodnak egy kicsit, ezért is lehet többnyire könnyedén kifordítani a formából. Viszont számunkra az összezsugorodás azért lényeges, mert ezáltal a fém-gyanta keverék nyomást gyakorol a belehelyezett kristályra, így készteti azt működésre. Ezért ez nagyon fontos!!! Olyan gyantát ne vegyünk, ami nem zsugorodik (újabban árulnak olyan fajtákat, amik nem zsugorodnak, ezek nem megfelelők orgonit-készítésre!!!) Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a gyanta valóban zsugorodós fajta-e.

A folyékony műgyantába keverendő katalizátor mennyisége mindig meg van adva a beszerzett gyantához mellékelt utasításban. Ezenkívül a külső hőmérséklet is jelentős befolyásoló tényező, ugyanis ha melegebb van, kevesebb katalizátor is elég, és hamarabb megtörténik a térhálósodás. Télen is megtörténik természetesen, de hosszabb idő kell, és több katalizátor. Hangsúlyozom, hogy a használati utasítás a mérvadó, csak érzékeltetésre amit most épp használok műgyanta, annál 2dl-es papírpohárba teszek 30-40 csepp katalizátort szemcseppentővel. Persze szemcseppentő is van ilyen meg olyan, és a cseppek mérete különbözhet, ezért mindenki maga kísérletezze ki, hogy mennyi kell,  illetve számítsa ki a használati utasítások alapján, de ha valamennyire eltér a mennyiség, attól még valószínűleg meg fog keményedni. Nekem volt olyan tapasztalatom télen, hogy több napig is eltartott, mire megkeményedett, de ha több katalizátort tettem volna bele, akkor hamarabb ment volna.

Viszont ha aránytalanul sok katalizátort teszünk bele, akkor meg a kész műgyanta elreped, tehát szükségtelenül sokat se tegyünk bele.

Hosszabb idő elteltével (hónapok, évek) a kész orgonitok polieszter gyanta felszínén apró repedések keletkezhetnek, ez nem rontja az orgonit működését, mert attól még a belső nyomás a kristályra megvan. Ha esztétikailag esetleg zavaró, hogy egy korábban készített orgonit-tárgy felülete megrepedezett, a legközelebbi orgonitkészítéskor kenjünk a megrepedezett részre vékonyan műgyantát.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s