Formák

Legjobb a szilikonból készült forma, mert abból biztosan könnyedén kifordítható a kész orgonit.

szilikon formák

Olyan formát válasszunk, amilyen célra éppen akarunk orgonitet készíteni. A legáltalánosabb és elterjedt forma a muffin-forma, 1 kész darab kb. 150 gramm súlyu, de attól függően, hogy mire illetve hol akarjuk használni az orgonitet, bármilyen alakút és formájút készíthetünk. Célszerű nyitott szemmel mászkálni, hogy ha meglátunk valamit, és úgy gondoljuk, hogy ez megfelelő lesz x orgonittárgy készítésére, akkor ne szalasszuk el az alkalmat. Macisajt papírdoboza, jégkrémes doboz, stb, bármi megfelelő. A papírból viszont nem lehet kiszedni a kész orgonitet, ezért a papír-formákban keszített darabokat úgy kell használni, a papírral rajta.

sajtos dobozokban keszült orgonitek

A térhálósodás alatt végbemenő kémiai reakció során a műgyanta erősen felmelegszik, ezért fontos, hogy olyan műanyagot válasszunk, ami nem olvad el. Általában az átlátszó vékony műanyagpoharak elolvadnak, az ilyenekkel eleve ne is próbálkozzunk (nekem már néhány elolvadt, amikoris a pohár tartalma alatta a földön landol, és szenvedhetünk a feltakarítással). Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy elolvad vagy nem, akkor csináljunk egy másik edénybe állított, csak egy darab pohárban próbaöntést, és ha a szilárdulás során nem olvadt el, akkor csinálhatjuk a többit. 

Általában a vastagabb, merevebb, fehér (=nem átlátszó) műanyagok megfelelelőek. Vastagabb jégkrémes pohár, camembert sajt belső műanyag doboza kitűnő, különféle alakú jégkockatálca stb.

néhány forma

Az ilyen strapabíró műanyag poharak többször használhatóak, de sokszori használat után észrevesszük, hogy kissé merevvé válnak, ha már úgy tűnik, hogy nehézkesen jön ki belőle a kész orgonit, vagy esetleg a forma valahol oldalt szétjön, akkor dobjuk ki, és keressünk újat.

Ismételten, nyitott szemmel éljünk, és vegyük észre az alkalmas formaként használható poharakat, dobozokat stb. Kisebb darabok keszítésére jó a jégkockatartó, műanyag minilekvár doboz stb. Nyitott szem!

műanyag jégkockatálcában öntött szív alakú orgonitek

Fém (teflonos is) muffin stb forma is jó, sokan ezeket használják, de ezekbe sokszor beleragad az orgonit, és különösen tübbszöri használat után már csak hosszas kínszenvedéssel lehet kiszedni belőle. Ha mégis fémből készült formát használunk, jó kiolajozni vagy kikenni valami zsírfélével előtte, akkor talán nem ragad bele, de személyes tapasztalataim alapján én a fémet eleve nem ajánlom.

Kell még valami edényféle vagy pohár, esetleg kisebb vödör (egyszerre nagy mennyiseg keszítésénél), amiben összekeverjük a gyantát a katalizátorral. Ha egyszerre csak kis mennyiséget akarunk összekeverni, akkor papírpohár megfelelő. A végén a papírpohár belsejére ragadt gyanta megszilárdul, attól még lehet újra használni a poharat a legközelebbi alkalomkor, ha takarékoskodni akarunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s